VirtueMart Login

Προτεινόμενα Προϊόντα

Dogma Pants M Dogma Pants M €90.00
€81.00
Κερδίζετε: 10.00%
M Crag Jacket M Crag Jacket €170.00
€102.00
Κερδίζετε: 40.00%
W Stance Belay Jacket W Stance Belay Jacket €200.00
€120.00
Κερδίζετε: 40.00%
Credo Shorts M Credo Shorts M €65.00
€58.50
Κερδίζετε: 10.00%

Έννοιες

# Impact Force - Αυτό είναι το ποσό της δύναμης που το σχοινί είναι σε θέση να απορροφήσει. Υψηλοί αριθμοί δείχνουν περισσότερη δύναμη να μεταφέρεται στον ορειβάτη. Χαμηλοί αριθμοί δηλώνουν καλύτερες επιδόσεις.
#
Elongation. - Αυτό καθορίζει τις δυναμικές ιδιότητες του σχοινιού. Επιμήκυνση είναι το μήκος που το σχοινί θα τεντώσει. Εκφράζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό. Η δοκιμή εκτελείται με προσθήκη αντικείμενου 80 κιλών στο σχοινί. Το μήκος του σχοινιού είναι μετράται με συνημμένο το αντικείμενο.Υπάρχουν δύο ειδών ελαστικότητες.Η στατική, κατά την οποία μετράτε η ελαστικότητα του σχοινιού σε σταθερή τοποθέτηση βάρους και η δυναμική,κατά την οποία το σχοινί δοκιμάζεται ελαστικά με την πτώση του βάρους σε συνθήκες πτώσης επικεφαλούς.
#
UIAA Falls - Η δοκιμή αυτή πραγματοποιείται με προσθήκη αντικείμενου 80 κιλών σε ένα σχοινί. Το σχοινί είναι 2,8 μέτρα μήκος. Το αντικείμενο πέφτει 5 μέτρα. Η δοκιμή αυτή επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το σχοινί κοπεί.Οι πτώσεις είναι με συντελεστή 2.Δείτε το βίντεο.

# Ο κόμπος Munter - Επίσης γνωστός και ως ιταλική θηλειά, είναι ένας απλός κόμπος, που χρησιμοποιείται συνήθως από ορειβάτες και σπηλαιολόγους ως μέρος μιας επιπλέον δυνατότητας ασφάλισης . Για τους ορειβάτες, αυτός ο κόμπος είναι επίσης γνωστός ως HMS, η συντομογραφία για το γερμανικό όρο Halbmastwurfsicherung, "κόμπος του μισού γαρύφαλλου» . Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα ειδικό "σε σχήμα αχλαδιού" καραμπίνερ ασφαλείας HMS, ή οποιοδήποτε καραμπίνερ αρκετά ευρύ ώστε να πάρει δύο στροφές του σχοινιού. Ο «Münter κόμπος»πήρε το όνομά του από έναν ελβετό οδηγό βουνού, τον Werner Münter, που διέδωσε τη χρήση του στην ορειβασία.Ο κόμπος είναι απλά ένα σύνολο αναδιπλώσεων χρησιμοποιώντας ένα σχοινί ή ένα καλώδιο γύρω από ένα αντικείμενο, συνήθως ένα αντικείμενο στρογγυλό σαν ένα σωλήνα, μπατόν ή πιο συχνά, ένα carabiner. Η κύρια χρήση του είναι ως συσκευή τριβής για τον έλεγχο του ρυθμού καθόδου σε συστήματα ασφάλισης.

# Ripstop - Τρόπος ραφής του υφάσματος σε πολλά προϊόντα-από ρούχα ως σακκίδια,γάντια μεμβράνες κλπ.- κατά τον οποίο αποτρέπει το ύφασμα σε περίπτωση τρυπήματος ή σκισίματος να συνεχίσει να σκίζετε μέχρι που το ρούχο καταστεί άχρηστο.Είναι ένας ειδικός τρόπος ραφής του υφάσματος κατά τον οποίο κάθε τμήμα του υφάσματος απομονώνεται από τα υπόλοιπα με ξεχωριστές ραφές,πράγμα που του δίνει και συνήθως μία εμφάνιση σαν τετράγωνα από σκακιέρα.

# Ακετάλη Nexus - είναι ένα κρυσταλλικό θερμοπλαστικό πολυμερές υλικό. H Ακετάλη έχει χαρακτηριστικά εξαιρετική αντοχή σε εφελκυσμό, την ακαμψία, επιφανειακή σκληρότητα και χημική αντίσταση. H Ακετάλη έχει εξαιρετική μνήμη κάμψης και τη διατήρηση των δυνατοτήτων της, εφόσον υποβληθεί σε επανειλημμένες φόρτωσεις. Το κανονικό βραχυπρόθεσμο εύρος θερμοκρασίας χρήσης είναι -40 ° F έως 270 ° F (-40 ° C έως 132 ° C). Η Ακετάλη συνιστάται για εφαρμογές υψηλής απόδοσης. Οι Φυσικές ιδιότητες παραμένουν σταθερές σε ένα ευρύ φάσμα της θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, και των καιρικών συνθηκών.

# dyneema - Πολύ υψηλού μοριακού βάρους πολυαιθυλένιο (UHMWPE ή UHMW για συντομία), επίσης γνωστή ως υψηλού συντελεστή πολυαιθυλένιο (HMPE) ή υψηλής απόδοσης πολυαιθυλενίου (HPPE), είναι ένα υποσύνολο θερμοπλαστικού Πολυαιθυλένιου. Έχει εξαιρετικά μεγάλες αλυσίδες, με μοριακό βάρος που αριθμήται σε εκατομμύρια, συνήθως μεταξύ 2 και 6 εκατ. Η μεγαλύτερες αλυσίδες χρησιμεύουν για να μεταφέρουν φορτίο πιο αποτελεσματικά στη σπονδυλική στήλη του πολυμερούς, ενισχύοντας τις μοριακές αλληλεπιδράσεις. Αυτό οδηγεί σε ένα πολύ σκληρό υλικό, με τη μεγαλύτερη δύναμη κρούσης απο οποιοδήποτε θερμοπλαστικό σήμερα Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις διαβρωτικές χημικές ουσίες, με εξαίρεση τα οξειδωτικά οξέα. Έχει εξαιρετικά χαμηλή απορρόφηση υγρασίας, έχει πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής, είναι αυτολιπαινόμενο, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην τριβή (σε ορισμένα σημεία, 15 φορές πιο ανθεκτικά στην τριβή από χάλυβα). Ο συντελεστής τριβής είναι αισθητά χαμηλότερος από εκείνο του νάιλον και της ακετάλης, και είναι συγκρίσιμο με εκείνο του πολυτετραφθοριοαιθυλένιου, αλλά το UHMWPE έχει καλύτερη αντοχή στην τριβή από το PTFE. Είναι άοσμο, άγευστο, και μη τοξικό.

# sheath slippage - Τα σχοινιά αποτελούνται από έναν πυρήνα και ένα προστατευτικό περίβλημα που τον καλύπτει.Φτωχής κατασκευής σχοινιά μπορεί να καταλήξουν με τον πυρήνα και το περίβλημα να μην εκτείνονται σε συγχρονισμό μεταξύ τους (δηλαδή, δεν ενεργούν ως ενιαία μονάδα, αλλά περισσότερο σαν δύο ξεχωριστές ). Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε «άμορφες» περιοχές του σχοινιού, καθώς το πουκάμισο συσσωρεύεται επάνω σε ορισμένα τμήματα και απλώνεται σε άλλα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό θα εξηγηθεί με το διάγραμμα.

# CEN-T vs CEN-B - Μια ονομασία CEN-T σημαίνει ότι ένα πιολέ είναι ένα «τεχνικό» εργαλείο για απότομη αναρρίχηση σε πάγο, ενώ CEN-B, ή "βασικό " εργαλείο προορίζεται για γενική ορειβασία. Για την παροχή υψηλότερης απόδοσης στα εργαλεία για χρήση στο πάγο,CEN-T άξονες είναι συχνά εξοπλισμένοι με CEN-B μύτες-που προσδίδουν υψηλότερη απόδοση αλλά είναι λιγότερο ανθεκτικές. Η λογική; Ένα εργαλείο εφοδιασμένο με μια λεπτότερη CEN-B μύτη με ένα απότομο κωνικό τελείωμα και λοξότμητα δόντια ανεβαίνει καλύτερα και καθαρίζει εύκολα, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, και συνεπώς μεγαλύτερη ασφάλεια στον πάγο. Για να επωφεληθείτε από τη CEN-Β επιλογή, αποφεύγεται την υπερβολική πίεση του πιολέ σας. Επίσης, αποφεύγετε τη συστροφή,την ανάκαμψη ή τον καθαρισμό του πιολέ με υπερβολική δύναμη.

# Abalakov Thread or V-Thread - Eίναι μια διεργασία για ασφάλιση στο πάγο ,το όνομά της οποίας βγήκε από τον εφευρέτη της, Σοβιετικό ορειβάτη Vitaly Abalakov. Το νήμα Abalakov είναι μια κοινή μέθοδος για την προφύλαξη, ενώ σκαρφαλώνετε στον πάγο γιατί είναι εύκολο να δημιουργηθεί, δεν απαιτεί τη θυσία των ακριβών εργαλείων, και μπορεί να είναι πολύ ασφαλής όταν χρησιμοποιείτε σωστά. Ένα νήμα Abalakov χρησιμοποιείται συχνά σε multi-pitch διαδρομές αναρρίχησης στον πάγο. Λόγω της ασφάλειας και της ευκολίας του, το νήμα Abalakov θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες σε αναρρίχηση στον πάγο. Επέκτεινε σημαντικά το πεδίο των πιθανών διαδρομών και αυξάνει την ασφάλεια του ραπέλ.

Ένας Abalakov μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μια βίδα πάγου, 1-2 μέτρα από κατάλληλο κορδονέτο υψηλής αντοχής(κατά προτίμηση κέβλαρ), και ένας γάτζος - Abalakov threading συσκευή. Δύο οπές στον πάγο, που διασυνδέουν στα άκρα για να διαμορφώθει ένα V κανάλι στον πάγο. Το κορδονέτο έπειτα περνιέται μέσω αυτής της τρύπας, και δένεται με κόμπο του ψαρά. Αυτός ο βρόχος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να περαστεί
το σχοινί για το ραπέλ. Ο Abalakov μπορεί να κατασκευαστεί σε στερεό πάγο. Οι οπές πρέπει να είναι διάτρητες στη σωστή γωνία (περίπου 45-50 μοίρες σε σχέση με την επιφάνεια των πάγων), και πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασυνδεθούν. Οι επιφάνειες των οπών χρειάζεται να έχουν επαρκή απόσταση (περίπου 17-20 cm) μεταξύ τους. Αν ο πάγος δεν είναι αρκετά ισχυρός, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν δύο Abalakovs για την εξισορρόπηση της δύναμης, που αν αυτό είναι απαραίτητο, μια εναλλακτική διαδρομή κατάβασης συνιστάται ιδιαίτερα.

Αν και το νήμα Abalakov θεωρείται ότι είναι το ίδιο ισχυρό με κάθε τοποθέτηση παγόβίδας, μία παγόβιδα ασφαλείας χρησιμοποιείται συχνά για την πρώτη κατάβαση. Αυτό επιτρέπει την αυξημένη ασφάλεια, αν έγιναν λάθη κατά τη δημιουργία των νημάτων Abalakov, και επιτρέπει την ισχύ των νημάτων που πρέπει να τηρούνται.Δείτε το βίντεο.

 

Product Categories